Spring Beauty: Pana la 50% Reducere si Extra Reduceri prin programul de fidelitate!

Cum scapi de varfurile despicate

Cum scapi de varfurile despicate

Chiar daca ne aranjam, ondulam, indreptam podoaba capilara, parul despicat la varfuri este vizibil. Nimeni nu isi doreste acest lucru, insa de multe ori suntem atat de prinsi in agitatia de zi cu zi si, la un moment dat, la o privire mai atenta in oglinda, descoperim ca avem parul atat de deteriorat, incat numai o foarfeca il poate salva.

Din fericire, s-au descoperit multe solutii care sa previna aparitia unui par deteriorat si care amana mersul la coafor. Este indicat sa-ti tunzi varfurile o data la 2-3 luni, pentru ca, astfel, ii dai un restart necesar parului, indiferent daca ai fire despicate sau nu. Parul va creste la fel de repede, dar va fi sanatos pe toata lungimea sa.

De ce se rupe parul. Cauzele varfurilor despicate

Inainte de toate, este bine sa stii ce anume dauneaza parului tau. De exemplu, un prosop cu o textura mai dura, ca bumbacul, poate rupe mult mai multe fire, pe cand unul din microfibre este mai delicat.

Majoritatea factorilor care deterioreaza parul pot fi pusi in trei mari categori:

  • Fizici – Atunci cand folosesti prea des uscatorul (recomandam protectie termica), placa de par sau alte surse de caldura intensa, daca iti usuci parul prin frecare sau cu un prosop prea dur. Daca il perii prea agresiv, mai ales cand e ud si mult mai fragil. Toate acestea rup firul de par sau il despica la varf;
  • Chimici – Vopsitul, decoloratul, indreptarea chimica, permanentul sunt doar cateva din tratamentele chimice care traumatizeaza scalpul;
  • De mediu – Vantul puternic, apa sarata si lumina prea puternica pot fi foarte daunatoare, mai ales pentru parul blond.

Si, nu in ultimul rand, stresul si dieta necorespunzatoare pot incetini cresterea parului sau pot chiar determina caderea lui.

Cum sa identificam problemele firului de par:

  • Analizarea elasticitatii parului– tragem usor de firul de par iar daca isi revine la forma initiala acesta are o elasticitatea buna si putem sa il vopsim, decoloram si modelam cum dorim. Insa, daca nu isi revine, ar fi bine ca ininte de orice procedura sa facem un set de tratamente, preferabil dedicate pentru reconstructiei cortexului.
  • Analiza porozitatii parului– tragem usor cu degetele de la radacina catre varf pentru a vedea daca simtim porozitatea firului de par in mod constant sau diferit. Daca parul este poros se va incurca si va fi mat, moment in care este recomandat sa facem cateva tratamente pentru inchiderea cuticulei si aducerea parului la un PH-ul lui normal de 4,5 – 5,5.

Pe scurt, daca parul este aspru, se incurca si nu are luciu, este afectat stratul exterior - cuticula. Daca parul se rupe si nu mai are elasticitate, este afectat stratul interior - cortexul.

Sper ca toate aceste informatii sa iti fie folositoare si acum sa privesti intreg procesul in momentul in care tratezi, modelezi, colorezi sau decolorezi firul de par.

Prevenirea ruperii parului

Ai auzit de mai multe ori ca este mai bine sa previi o problema decat sa o tratezi. De altfel, este un principiu bun de aplicat in toate domeniile vietii, iar podoaba capilara nu face deloc exceptie.

Asa cum bine stii, dieta este foarte importanta. Incearca sa incluzi cat mai des surse de zinc, magneziu, fier, calciu, sulf si vitamine (A, B, B6, B9 sau acidul folic, C, D si E), deoarece parul are nevoie de ele pentru a fi sanatos, puternic si stralucitor.

De asemenea, cand este ud, parul este mult mai fragil si se rupe mai repede. Asa ca, daca vrei sa nu mai ai atat de multe fire rupte in perie, incearca sa folosesti un pieptene sau o perie cu dinti mai rari si sa iti descurci parul cu rabdare, luand suvita cu suvita.

Tot din categoria „un par sanatos dupa baie”, infasoara parul intr-un prosop din microfibre, fara sa il prinzi strans sau sa il freci. Poti sa il tii intr-un turban lejer, timp de 30 – 60 minute (timp alocat hidratarii parului), dupa care schimba prosopul cu unul uscat sau lasa-l sa se usuce natural.

Daca esti in graba si trebuie sa folosesti uscatorul, placa sau ondulatorul, aplica inainte o protectie termica, sub forma de spray sau crema.

Remedii pentru varfurile despicate

Din fericire, exista o multime de optiuni de masti, sampoane, seruri si uleiuri pentru toate tipurile de par. Dar, inainte de a alege orice produs, este bine sa iti cunosti parul si nevoile sale, deoarece un tratament necorespunzator poate dauna si mai mult.

Spre exemplu, parul vopsit sau decolorat are nevoie de produse care sa ii intretina culoarea si elasticitatea, dar sa il si hidrateze in acelasi timp. Tocmai de aceea, un tratament care ajuta la sigilarea cuticulei firului de par, oferind un plus de protectie si rezistanta, poate preveni deteriorarea timpurie sau despicarea varfurilor.

Pentru un par uscat, hidratarea continua cu ajutorul mastilor sau uleiurilor este un must. Acesta are nevoie tocmai de acele vitamine si nutrienti care lipsesc si care ii dau acel aspect tern si lipsit de stralucire.

Pe de alta parte, un scalp gras dar cu firul de par uscat are nevoie de un tratament special. Un balsam cremos, recomandat pentru parul deshidratat, este contraindicat pentru parul gras, care are nevoie de ceva mai light. Excesul de sebum are cauze mai mult naturale, genetice, asa ca tratamentele incep din interior spre exterior, de la managementul stresului, la o dieta specifica, pana la tratamente care usuca scalpul sufocat de sebum.

Parul are nevoie de ingrijire, precum tenul sau alte parti ale corpului. Dar o rutina simpla, cu produse de calitate poate face minuni si poate schimba aspectul dintr-unul neingrijit, intr-unul frumos si stralucitor.

Nota: Cititi instructiunile de utilizare pentru fiecare produs, rezultatele pot varia in functie de tipul de par, tipul de piele, tipul de unghii sau alte criterii unice, specifice fiecarei persoane sau de timpul si modul de aplicare. Instructiunile din acest material au caracter informativ. Pentru consultatii in ceea ce priveste produsele si modul de utilizare ne puteti contacta pe 0311 094 700.