Bloom Beauty: Pana la 50% Reducere si Extra Reduceri prin programul de fidelitate!

Totul despre parabeni

Totul despre parabeni

Despre parabeni auzi si citesti de fiecare data cand vrei sa iti cumperi un produs de ingrijire personala si cu siguranta ai mixed feelings deoarece ai auzit si de bine si de rau despre ei.

Ca sa te ajutam sa iei decizii mai informate, azi iti povestim despre ce sunt parabenii, tipuri si ce produse cosmetice fara acestia gasesti, daca ajungi la concluzia ca nu sunt buni pentru tine si pentru cei dragi.

Ca toate lucrurile din lumea astea, si parabenii au partile lor bune si partile lor mai putin bune. Depinde de fiecare cat de mare acceptam sa fie compromisul atunci cand folosim produse de ingrijire personala.

Ce sunt parabenii

Parabenii sunt compusi chimici care sunt folositi ca si conservanti in industria cosmetica, farmaceutica si chiar si in cea alimentara. Ei au o multime de proprietati antibacteriene care opresc dezvoltarea mucegaiurilor, drojdiilor si microbilor in produsele din industriile mai sus mentionate. Unul dintre plusurile pe care il aduc acestor produse este ca le lungeste durata de viata.

Desi pot sa aiba efecte bune asupra produselor, unele studii arata ca acestia pot sa aiba efecte negative asupra corpului uman, mai precis efecte hormonale cu impact asupra sistemului endocrin.

Aceste efecte, insa, sunt studiate in continuare pana sa se ajunga la o concluzie elocventa in favoarea sau defavoarea parabenilor. Cel mai bine ar fi ca, inainte sa achizitionezi anumite produse, sa vorbesti cu un medic sau cu un farmacist, care sa te ajute sa iei cea mai informata decizie.

Ce tipuri de parabeni exista?

Ca sa te ajutam sa ii identifici mai usor, am facut o lista de parabeni - desigur, cei mai intalniti in produsele cosmetice:

- metilparabenul este folosit in produse cosmetice precum creme, lotiuni si sampoane;

- etilparabenul este folosit, pe langa produsele cosmetice si in cele farmaceutice;

- propilparabenul are actiunea conservanta mai puternica decat cele doua de mai sus;

- butilparabenul are cea mai mare putere de conservare si este folosit de obicei la cremele de ochi, deoarece au nevoie de o perioada de conservare mai indelungata.

Utilizarile parabenilor

Asa cum spuneam, parabenii sunt folositi in diverse industrii precum cea cosmetica, farmaceutica si alimentara. Iata, pe rand, la ce functioneaza cel mai bine pentru fiecare in parte.

Industria cosmetica:

- in sampoane, balsamuri si masti sau seruri de ingrijire a parului;

- in deodorante pentru a evita crearea bacteriilor si a mirosurilor neplacute;

- in creme si lotiuni pentru a preveni producerea de mucegai si bacterii, care pot sa fie periculoase pentru piele si ten;

- in geluri de dus si sapunuri tot pentru a preveni formarea microbilor;

- chiar si in produse de machiaj precum mascara, rujuri sau fond de ten.

Industria farmaceutica:

- in creme si alte solutii unguente pentru a asigura stabilitatea produsului si a preveni formarea microbilor;

- in solutii de tratament pentru ochi sau urechi, din aceleasi motive mentionate mai sus.

Industria alimentara:

- in produsele de patiserie pentru a preveni formarea mucegaiului si a drojdiilor nedorite;

- in produsele procesate pentru a le mari durata de valabilitate.

Cosmetice fara parabeni

Daca ceea ce ai citit mai sus nu este neaparat pe gustul tau si iti doresti sa eviti folosirea produselor care contin parabeni, sa stii ca in comert, mai ales in magazinele profesionale - fie ele fizice sau online - gasesti alternative care nu ii contin.

De la creme fara parabeni, la sampon fara parabeni si alte produse de ingrijire personala si machiaj sunt puse la dispozitia ta.

Citeste cu atentie etichetele produselor pentru a te asigura de elementele pe care le contin. Iar daca cumva exista unele pe care nu le cunosti, nu ezita sa cauti definitia lor pe internet sau sa intrebi specialisti in domeniu.

Ai grija ce folosesti in viata de zi cu zi, deoarece aceste alegeri chiar pot sa iti influenteze decisiv viitorul.

Credit foto:

https://unsplash.com/photos/