Bloom Beauty: Pana la 50% Reducere si Extra Reduceri prin programul de fidelitate!

Totul despre sulfati

Totul despre sulfati

De cate ori nu ai citit ingredientele din sampoanele sau alte produse de ingrijire a parului si ai vazut printre toate si cuvantul sulfat. Uneori acesta poate sa ne sperie, insa trebuie sa stii ca are rolul sau si nu este pus acolo doar ca sa ne faca rau.

Ca sa iei decizii mai informate atunci cand vine vorba despre cumpararea produselor care ti se potrivesc cel mai bine, astazi iti spunem totl despre sulfati.

Ce sunt sulfatii

Sulfatii sunt saruri derivate din acidul sulfuric, iar compusii care au in compozitie si ion sulfat sunt numiti sulfati.

Sulfatii sunt folositi, atat in industria cosmetica, cat si in cea agricola sau in medicina. Acestia se afla, originar, si in apa sau pamant, jucand un rol important in ciclurile dezvoltarii elementelor naturale. Astfel, in functie de tipul lor si contextele in care sunt folositi, acestia pot sa aduca beneficii.

Ce tipuri de sulfati exista?

Asa cum ziceam, sulfatii sunt derivati din acidul sulfuric si astfel, in functie de restul compusilor, exista mai multe tipuri.

Cele mai cunoscute sunt:

- sulfatii metalici: de magneziu, de calciu;

- ai metalelor de tranzitie: de zinc, de cupru;

- ai metalelor alcaline: de potasiu, de sodiu;

- ai metalelor alcalino-pamantoase: de bariu;

- ai metalelor de tranzitie cu mai multe valente: de fier II si de fier III.

Fiecare dintre acestia se formeaza in functie de combinarea ionilor de sulfat cu diferiti cationi. Asadar in functie de forma pe care o are fiecare, pot si intalniti in natura sau creati in laboratoare.

Utilizarile sulfatilor in industria cosmetica

Asa cum spuneam la inceputul articolului, sulfatii sunt intalniti si in industria cosmetica. Aici exista o multime de mituri in legatura cu ei si de aceea este important sa luam decizii informate cand vine vorba despre produsele de curatare si ingrijire pe care le folosim.

Unii dintre cei mai intalniti sulfati in industria cosmetica este cel de sodiu laureth (sau SLES) si sulfat de lauril de sodiu (sau SLS). Acestia sunt folositi in urmatoarele instante:

- ca agenti spumanti, atat in gelurile de dus, cat si in sampoane. La aparitia sampoanelor, acestea nu faceau spuma deloc. Odata cu trecerea timpului si introducerea sulfatilor in compozitia acestora, au inceput sa faca si spuma; aceasta a devenit sinonim cu o curatare mai buna a parului. Si acum, cu cat e mai abundenta, spuma ofera o senzatie de curatenie si prospetime.

- curata eficient uleiurile, murdaria si petele, atat de pe par, cat si de pe piele;

- ajuta la stabilizarea formulelor produselor cosmetice si astfel producatorii pot fi siguri ca acestea raman omogene si usor de aplicat, fie pe piele, sau pe par.

Cu toate beneficiile pe care le aduc, trebuie sa mentionam ca la persoanele cu un organism mai sensibil, acestia pot sa dea o serie de iritatii sau alergii.

Tocmai de aceea, in ultimii ani au aparut pe piata produse cosmetice, profesionale sau nu, care nu contin sulfati. Acestea sunt mai blande cu pielea si cu firul de par si contin alternative pentru sulfati. Totodata, sunt si mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Sampoane fara sulfati

Sampoanele fara silicon si sulfati au devenit din ce in ce mai populare in randul femeilor si al barbatilor deopotriva. Acestea sunt prietenoase, atat cu pielea sensibila a scalpului, cat si cu firul de par - mai ales daca acesta este tratat chimic in vreun fel sau daca este cret, deci cu tendinta de uscare. Pe langa sampoane, pe piata au aparut si diverse sortimente de balsam fara sulfati.

Ingredientele folosite in sampoanele fara sulfati pentru a-i inlocui pe acestia sunt:

-aloe vera, care are proprietati calmante, atat pentru scalp, cat si pentru firul de par;

-uleiuri esentiale care, pe langa ca ofera un miros placut samponului, pot sa aduca o multime de beneficii firului de par;

-sarcosina este un aminoacid care ajuta la o curatare delicata;

-glicerina este folosita pentru a hidrata scalpul si firul de par;

-decil glusiodul, derivat din uleiul de cocos, care curata eficient si fara a provoca iritatii.

Produse fara sulfati gasesti si in magazinele noastre - atat in cele fizice, cat si online. Te asteptam sa descoperi o noua lume a produselor cosmetice si rutine mai sanatoase pentru tine!

Credit foto:

https://unsplash.com/photos